Downtown Campus Biology > Biology 182 > Lesson 6 Activities> Self-Test

LESSON 6 SELF TEST - Plant Diversity

Choose the single best answer for each of the following questions. A list of answers is given at the end of this page.

NOTE: These questions are similar, but not identical to questions on the actual exam. A good rule of thumb: If you think you're ready for the exam, and you do well on this self-test, you probably are ready for the exam. If you donít do well on this self-test, you are definitely NOT ready for the exam!


  1. Before aquatic plants could move onto the land, they had to:
    A) develop a way to absorb minerals from the soil
    B) find a means of conserving water
    C) develop a way to reproduce on land
    D) all of the above
    E) none of the above

  2. Solving the water problem was a breakthrough that evolution by natural selection achieved in three steps. Which was NOT one of these steps?
    A) preventing water loss from cells
    B) transporting nutrients through the plant without water
    C) transporting water from tissues with access to water to tissues without access to water
    D) transporting gametes without water

  3. What adaptation allowed the seed plants to lose their dependence on water to accomplish fertilization?
    A) gametophytes
    B) pollen grains
    C) sporophytes
    D) flowers

  4. The dominant types of seed plants today are the:
    A) conifers and angiosperms
    B) angiosperms and seed ferns
    C) conifers and seed ferns
    D) ferns and conifers
    E) conifers

  5. Which of the following plants has a dominant sporophyte generation and a seed, but no fruit?
    A) fern
    B) pine tree
    C) tulip
    D) dandelion
    E) none of the above

  6. These plants have "naked seeds", not enclosed in fruits.
    A) bryophytes
    B) seedless vascular plants
    C) gymnosperms
    D) angiosperms

  7. Which type of plant is vascular, but does not make seeds?
    A) moss
    B) conifer
    C) hornwort
    D) daisy
    E) fern

  8. Sporophytes are always:
    A) the dominant stage of the plant life cycle
    B) the stage of the plant life cycle which is not dominant
    C) haploid
    D) diploid

  9. Which of the following have a dominant gametophyte phase?
    A) mosses
    B) ferns
    C) gymnosperms
    D) angiosperms
    E) B, C and D

  10. Which is NOT a reason that mosses grow in wet places only?
    A) they need water to reproduce
    B) they form seeds that can be dormant during unfavorable growing conditions
    C) they lack vascular tissue
    D) all of the above are reasons that mosses grow in wet places

  11. The vegetative (non reproducing) structures of flowering plants include:
    A) stems, leaves and roots
    B) roots, stems and seeds
    C) stems, flowers and leaves
    D) stems, leaves and fruits
    E) All of the above

  12. The chief function of root hairs is to:
    A) decrease the anchoring power of roots
    B) increase the surface area for absorption of water and minerals
    C) protect roots from freezing temperatures
    D) all of the above
    E) none of the above

  13. The increase in girth (width) of trees occurs as a consequence of:
    A) sexual reproduction
    B) growth in apical meristems
    C) primary growth
    D) secondary growth

  14. Primary growth in plants is initiated by the:
    A) lateral meristems
    B) vascular cambium
    C) apical meristems
    D) ground tissue
    E) dermal tissue

  15. In a monocot stem the vascular bundles are usually arranged:
    A) in multiples of three
    B) in multiples of four
    C) in a ring
    D) in random bundles throughout the stem

  16. What tissue makes up most of the wood of a tree?
    A) primary xylem
    B) secondary xylem
    C) mesophyll cells
    D) vascular cambium

  17. In plants, vascular tissue that transports water and minerals from the roots is called:
    A) xylem
    B) phloem
    C) stomata
    D) transport tissue
    E) none of the above

  18. In plants, vascular tissue that consists of living cells that distribute sugars throughout the plant is called:
    A) xylem
    B) phloem
    C) stomata
    D) transport tissue
    E) none of the above

  19. A woody plant goes through 5 years of drought followed by 5 years of good growing conditions. Which of the following statements is true?
    A) The xylem cells formed during the good years will be smaller in diameter than those formed during the drought years.
    B) The phloem cells formed during the good years will be smaller in diameter than those formed during the drought years.
    C) The xylem cells formed during the good years will be larger in diameter than those formed during the drought years.
    D) The phloem cells formed during the good years will be larger in diameter than those formed during the drought years.

  20. During secondary growth of plants, what does the vascular cambium do?
    A) it lays down secondary xylem towards the inside, and secondary phloem towards the outside
    B) it lays down cork to replace epidermis
    C) it gives rise to ground tissue only
    D) it lays down secondary phloem towards the inside, and secondary xylem towards the outside

SELF TEST ANSWERS

1. D

2. B

3. B

4. A

5. B

6. C

7. E

8. D

9. A

10. B

11. A

12.B

13. D

14. C

15. D

16. B

17. A

18. B

19. C

20. A

Return to Lesson 6 Activities


http://dtc.pima.edu/blc/182/
All contents copyright © 2003. All rights reserved.
E-mail comments to nschmidt@pima.edu